Investeren in edelmetaal: waarom fysiek een voorsprong heeft op aandelen en goud ETFs

Geplaatst op 21-04-2023

Categorie: Financieel

Edelmetaal is al eeuwenlang een populaire investeringsoptie vanwege zijn intrinsieke waarde en hoge vraag. Edelmetalen zoals goud, zilver en platina worden beschouwd als veilige haven investeringen die kunnen helpen bij het diversifiëren van een portefeuille en het beschermen van vermogen tegen inflatie en andere macro-economische risico's. Maar wat zijn de mogelijkheden om te investeren in edelmetaal en waarom is de fysieke vorm van edelmetaal voordeliger dan andere investeringsvormen?

Mogelijkheden om te investeren in edelmetaal

Er zijn verschillende manieren om te investeren in edelmetalen. Een van de meest populaire methoden is het kopen van fysieke edelmetalen zoals munten of baren. Dit kan via allerlei kanalen, in België kiezen vele particuliere beleggers voor het Goudwisselkantoor, dit bedrijf heeft vestigingen in heel België. Edelmetaal kan ook worden verhandeld via futures, opties, ETF's of mijnbouwaandelen. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar de fysieke vorm van edelmetaal heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere investeringsvormen.

Voordelen van fysieke edelmetalen ten opzichte van aandelen

Een van de belangrijkste voordelen van het kopen van fysiek edelmetaal is dat het niet afhankelijk is van het functioneren van de economie of bedrijven. In tegenstelling tot aandelen, zijn edelmetalen niet gevoelig voor bedrijfsrisico's of winstcijfers. Fysieke edelmetalen hebben ook geen tegenpartijrisico, wat betekent dat het bezit van fysieke edelmetalen niet afhankelijk is van de financiële stabiliteit van een bedrijf of een overheid. Dit kan helpen om het risico in een portefeuille te verminderen en vermogen te beschermen in tijden van economische onzekerheid.

Voordelen van fysieke edelmetalen ten opzichte van goud ETF's

Goud ETF's of Exchange Traded Funds zijn een populaire manier om te beleggen in goud zonder fysieke baren of munten te kopen. Deze fondsen zijn ontworpen om de prestaties van goudprijzen te volgen en bieden beleggers de mogelijkheid om te handelen in goud zonder het te bezitten. Echter, het bezit van fysiek edelmetaal biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van goud ETF's. Ten eerste heeft het bezit van fysieke edelmetalen geen tegenpartijrisico. In tegenstelling tot goud ETF's, zijn fysieke edelmetalen niet afhankelijk van een financieel instelling om het bezit te garanderen. Ten tweede kunnen goud ETF's worden blootgesteld aan juridische risico's of faillissementen van de uitgevende instelling. Ten slotte hebben beleggers die fysieke edelmetalen bezitten volledige controle over hun investering en kunnen ze deze in hun eigen tempo kopen of verkopen.

Opslag van edelmetaal

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het investeren in fysieke edelmetalen is opslag. Het is van cruciaal belang om fysiek edelmetaal op de juiste manier op te slaan om het te beschermen tegen diefstal of beschadiging. Dit kan betekenen dat er extra kosten zijn verbonden aan het bezitten van fysieke edelmetalen, zoals kosten voor een kluis of verzekering. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het bepalen van de totale kosten van het bezitten van fysieke edelmetalen.

Conclusie

Tot slot is het investeren in edelmetaal een belangrijke overweging voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren en vermogen willen beschermen tegen economische onzekerheid. Hoewel er verschillende manieren zijn om te investeren in edelmetalen, heeft het bezit van fysieke edelmetalen enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere investeringsvormen, zoals aandelen en goud ETF's. Het bezit van fysieke edelmetalen biedt beleggers de mogelijkheid om vermogen te beschermen tegen inflatie, macro-economische risico's en om volledige controle te hebben over hun investering. Het is echter belangrijk om de extra kosten voor opslag en verzekering in overweging te nemen bij het bepalen van de totale kosten van het bezitten van fysieke edelmetalen.